SeRKaN_ADMİN ÖZEL ÜYE
Mesaj Sayısı : 996 Yaş : 30 Location : kayseri Kayıt tarihi : 15/09/07
| Konu: Sözcükte Anlam Paz Ekim 14, 2007 4:38 pm | |
| SÖZCÜKTE ANLAM SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ1) GERÇEK (TEMEL) ANLAM: Bir sözcüğün ilk ve asıl anlamına denir.Yani bir sözcüğün söylendiği anda zihnimizde uyandırdığı ilk çağrışım gerçek anlamdır. 2) YAN ANLAM: Bir sözcüğün gerçek anlamı yanında kullanımına bağlı olarak yeni anlamdır. 3) MECAZ ANLAM: Bir sözcüğün gerçek anlamı dışında yepyeni bir anlamda kullanılmasıdır.* Adamın tarladaki bütün ekinleri yandı. ( gerçek)* Partide çektiğimiz bütün resimler yanmış. ( yan)* Bu sınavı kazanamazsan yandın (mecaz)* Balkona astığım çamaşırlar kurumamış.(gerçek)* Hazan mevsiminde kurumuş yapraklar gibi.(yan)* Senin aşkın da beni kuruttu be güzelim. (mecaz) * Caminin minaresi çok inceydi. (Gerçek)* Duvarın sıvası için ince bir kum getirmişlerdi. (yan)* Bana hediye alman çok ince bir davranıştı. (mecaz)* Sarayın aydınlık bir odasından karanlık bir odasına geçmiştik. (gerçek anlam)* Yaşadığımız bunca karanlık günlerden sonra aydınlık günler bizi bekliyor. (mecaz)* Arkadaş, bu kız seninle oynuyor. (mecaz)* Bu masanın ayağı oynuyor. (yan)* Çocuk kumsalda oynuyor. (gerçek) 4) TERİMSEL ANLAM (TERİM): Bilim sanat, spor, ya da çeşitli meslek dallarıyla ilgili özel kavramları karşılayan sözcüklerdir.* Nota müziğin anahtarı gibidir.* Rakip takım birazdan penaltı atışı yapacak.* Marmara fay hattı tehlikeli sinyaller veriyor.* Güreşçimiz, finalde rakibini tuşla yendi.* Matematik öğretmenimiz tahtaya bir doğru çizmemizi istedi.* Şiirde aynı eklerin ya da sözcüklerin tekrarlanmasına redif denir. NOT 1: Bazen bir sözcük gerçekte terim değilken terim olarak kullanılabileceği gibi, gerçekte terim olan bir sözcük de terimlikten çıkabilir. * Polis bir hücre daha ortaya çıkardı. ( terimlikten çıkma)* Sinop burnu Türkiye’nin en kuzey noktasıdır. (terimleşme) NOT 2: Bir [color=#000000]sözcük birçok dalda [color:fe17=#000000:fe17]terim olabilir. * Bitkiyi toprağa bağlayan kökleridir.* Dört, kök dışına iki olarak çıkar. * Hiçbir ek almamış sözcüğe kök denir. 5) YANSIMA SÖZCÜKLER: Doğadaki seslerin insanlar tarafından taklit edilmesine denir. * Bu köpek neden havlıyor?* Bir patlama sesiyle irkilmiştik.* Bu aylarda kediler çokça miyavlar.* Bu sözlerim üzerine sınıfta homurtular başladı.* Köyde sabahleyin koyunların meleyişleriyle uyandık. 6) EŞ ANLAMLI ( ANLAMDAŞ) SÖZCÜKLER: Yazılışları farklı ancak anlamları aynı olan sözcüklere denir.* siyah ---- kara , * beyaz----- ak, * zengin----varlıklı,* zengin--- varlıklı, * fakir----yoksul , * rüzgar---- yel,* üzüntü-----keder, * öykü---hikaye, * eser--- yapıt,* [color=#000000]edebiyat--- yazın, * [color:fe17=#000000:fe17]cümle---- tümce * kelime--- sözcük 7. ZIT (KARŞIT) ANLAMLI SÖZCÜKLER: Anlam bakımından birbirinin tersi olan sözcüklerdir. * Sana çirkin dediler düşmanı oldum güzelin.* Ağlarım harta geldikçe gülüştüklerimiz.* Kışın soğuğunu yaşadıkça yazın sıcağını arar oldum.* Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık.* Yaşlı insanları görünce gençliğimin kıymetini anlıyorum.NOT: Zıt anlamlılık ile olumsuzluk birbiriyle karıştırıl -mamalıdır. * Tanzimat romanında iyiler hep iyi kötülerse hep kötüdür. ( zıt)* Bugünlerde hiç iyi değilim. ( olumsuz) SESTEŞ ( EŞSESLİ) SÖZCÜKLER: Yazılışları ve okunuşları aynı ancak anlamları farklı olan sözcüklere denir. * Yılanı gören at birden şaha kalktı.* Mutfaktaki pislikleri çöpe at.* Al bayrağıma sarılı cansız bedenimi al.* Gül: “Gül.” dedi, bülbüle.* Kalem böyle çalınmıştır yazıma Yazım kışıma uymaz, kışım yazıma * Kırda yaptığımız piknikte yanımıza kır saçlı bir ihtiyar geldi. UYARI: Bir sözcüğün mecaz ya da yan anlamıyla sesteş anlamlılık karıştırılmamalıdır.* Bu sözler bazılarına çok dokunacak. ( mecaz anlam )* Omzuma bir el dokundu. ( gerçek anlam ) * Bu yaz, bir mektup yaz. ( sesteş ) NOT: [color=#000000]Sesteş sözcükler genellikle halk edebiyatında [color:fe17=#000000:fe17]cinaslı manilerde kullanılır. 9. SOMUT VE SOYUT ANLAMLI SÖZCÜKLER: Varlığını beş duyu beş duyu organıyla algılayabildiğimiz kavramlar somut; beş duyu organımızdan hiçbiriyle algılayamadığımız, varlığını sadece akıl ve mantık yürütme yoluyla kabul ettiğimiz kavramlar soyuttur. * çiçek, ağaç, ses, koku, hava, göl, ev, rüzgar, ışık(somut)* ruh, akıl, vicdan, akıl, acıma, üzüntü, aşk, inanç( soyut ) ÖZELLİK 1: Somut anlamlı bir sözcük, ek alarak soyut anlam kazanabilir. * anne - lik , insan - lık somut soyu yaptı somut soyut yaptı ÖZELLİK 2 :Somut anlamlı bir sözcük kullanıldığı cümleye göre soyut anlam kazanabilir. Buna soyutlaştırma denir. Soyutlaştırma kelimeye mecaz anlam kazandırma suretiyle olur. * Ne kadar sıcak bakıyor değil mi? ( soyutlaştırma)* Kara haber tez duyulur. ( soyutlaştırma)* Titreyen yapraklar, cilvedir, nazdır. ( soyutlaştırma)* Bu adam kafasızın biridir. ( soyutlaştırma)* Kızın gittiği bu yolu hiç iyi görmüyorum. (soyutlaştırma)* Sanatta özgün olmak biraz da yürek ister. (soyutlaştırma)* Nedense bugün hiç havamda değilim. ( soyutlaştırma) ÖZELLİK 3 : [color=#411f55]Soyut anlamlı bir sözcük çoğunlukla benzetme yoluyla somut hale getirilebilir.Buna [color:fe17=#000000:fe17]somutlaştırma denir. * Hüzün, sonbaharda dökülen yapraktır.* Yalnızlık , bir çiçektir.* Sevgi, gökyüzünde kanat çırpan bir güvercindir.* Arkadaşlık, kişiler arasında kurulan bir köprüdür.* Bu düşünceler, zamanla çürüyecektir.* Vişne dallarında arzularımız, alnımıza konan bir öpücüktür.ÖZELLİK 4 : Gözlemleyebildiğimiz eylemler somut, gözlemleyemediğimiz eylemler ise soyuttur.* Annesi, bebeğini kucağına almış seviyordu. ( somut )* Ferhat, Şirin’i dağları delecek kadar seviyordu.( soyut )* Çocuk, masadaki vazoyu kırmıştı. ( somut )* Bu sözlerinle arkadaşını çok kırdın. ( soyut ) 10) NİTELİK VE NİCELİK ANLAMLI SÖZCÜKLER: Bir şeyin nasıl olduğunu , ne gibi özellikler taşıdığını anlatan sözcüklere nitelik anlamlı sözcükler denir. Bir şeyin sayılabilen, ölçülebilen ya da azalıp çoğalabilen durumunu bildiren sözcüklere nicelik anlamlı sözcükler denir. * Az ileride birkaç kişi seni bekliyor. ( nicel )* Bugün oldukça kötü bir zaman geçirdim. ( nitel )* Çok konuştuğu için arkadaşları pek sevmedi. ( nicel )* İki damla yaş olur düşersin yüreğime gizlice ( nitel, nicel)* Kör karanlıkta açardık paslı gözlerimizi. (nitelik ) UYARI: Bazı sözcükler cümlede kazandığı anlama göre nicel de olabilir nitel de. * Yaptığı işte iyi para kazanıyordu. ( nicel )* O iyi bir insandı. ( nitel )* Bu soğuk havada bir de senin soğuk esprilerini çekemem. ( nicel, nitel )* Bu şehrin havası sıcak olduğu gibi insanları da sıcaktır. ( nicel, nitel) Görüldüğü gibi nitelik anlamlı sözcükler, genellikle niteleme sıfatı ve durum zarfı görevindedir. Nicelik anlamlı sözcükler ise ölçü - miktar zarfı , belgisiz sıfat veya sayı sıfatı görevindedir. 10. GENEL VE ÖZEL ANLAMLI SÖZCÜKLER: Karşıladıkları varlığın tamamını belirten sözcüklere genel anlamlı sözcükler denir. Tek bir varlığı karşılayan sözcüklere ise özel anlamlı sözcükler denir. Varlıkların genelden özele doğru sıralanışı : Varlık- canlı- hayvan- keçi- Ankara keçisi. * Çocuk, geleceğin teminatı olduğundan ben çocuğumun iyi yetişmesini istiyorum. ( 2. si 1. sine göre daha özel)* Kitap, insanın en iyi dostudur. ( genel)* Bu kitabı arkadaşıma ödünç verdim. (özel )* Eğitim- öğretim sadece okulda yapılmaz ( genel)* Okulumuz, şehrin en eski binasıdır. (özel ) | |
|
HaKaN_öZeL_üYe ÖZEL ÜYE
Mesaj Sayısı : 394 Yaş : 30 Location : kayseri Kayıt tarihi : 21/09/07
| Konu: Geri: Sözcükte Anlam Ptsi Ekim 29, 2007 11:53 am | |
| | |
|